Veel huurwoningen in Den Haag zijn nog steeds slecht geïsoleerd, vaak tot frustratie van huurders. Huurders kunnen een verhuurder dwingen te verduurzamen, maar doen dit bijna nooit omdat de procedure erg ingewikkeld is. De gemeente Den Haag gaat hier nu bij helpen. De gemeenteraad nam een plan daartoe van de Partij voor de Dieren aan om dit te regelen.
Zo’n 60 procent van alle Haagse particuliere huurwoningen heeft energielabel D of slechter. Bijna 30 procent heeft zelfs het slechtste energielabel: label G. "Daar moet snel wat aan gebeuren", vindt fractievoorzitter Robert Barker van de Partij voor de Dieren. "Deze huurders stoken zich arm, zeker met de stijgende energieprijzen. De gemeente moet huurders helpen uit de kou te komen."
Als huurders bereid zijn tot een redelijke huurverhoging, kunnen ze hun verhuurder dwingen de woning te verduurzamen. Bijna niemand maakt gebruik van dit initiatiefrecht, omdat het ingewikkeld is. Het voorstel van de Partij voor de Dieren regelt begeleiding vanuit de gemeente. In Amsterdam gebeurt dat al. De gemeente helpt met het verzamelen van offertes, het opstellen van een redelijk voorstel en eventuele juridische procedures met de verhuurder. "Zo krijgen huurders meer macht en helpen we huurders met verduurzamen. Dit is goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat", zegt Barker.
Tekst gaat door onder foto.
Succes
In Amsterdam heeft deze regeling al voor de verduurzaming van duizenden woningen gezorgd. Veel huurders krijgen zo een beter geïsoleerde woning en besparen op hun energiekosten. In de toekomst gaan zonnepanelen ook onder de regeling vallen. Barker: "Veel Haagse inwoners kampen met hoge energierekeningen en kosten blijven maar stijgen. Huurders kunnen echter weinig doen om hun huis te verduurzamen. We zijn daarom blij dat de gemeente dankzij ons voorstel huurders de helpende hand biedt bij het isoleren van hun woning."